Alman Kurdu

ÖN BİLGİ
Asıl adı Alman bekçi köpeği (Almanca: Deutscher Schäferhund, İngilizce: German Shepherd Dog) olsa da bizde kullanılan yaygın adlandırması ile Alman kurt köpekleri (Alman çoban köpeği ya da Alman kurdu olarak da anılırlar); cesur, güçlü, adaleli, sadık, kendilerinden emin, çok çeşitli görevler için komutları öğrenebilme yeteneğine sahip ve sevdiklerini ölümüne savunma karakter ve özelliklerine sahip bekçi aile köpeklerdir.

Alman Kurdu nasıl ortaya çıktı?

Bugün bildiğimiz Alman Çoban Köpeği'nin (halk arasında Alman Kurdu olarak da adlandırılır) ortaya çıkma serüveni 1899 yılında Max Von Stephanitz (30 Aralık 1864 - 22 Nisan 1936) isimli Berlin Veteriner Koleji öğrencisi ile başlamaktadır. Eski bir süvari olan Max von Stephanitz, ordudan ayrıldıktan sonra veterinerlik okumaya karar vermiştir. Veterinerlik tahsili boyunca hayvanların eğitilmesi, üretilmesi ve bakımı alanlarında araştırmalar yapmıştır. O dönem Almanya’da büyük baş ve küçük baş sürüleri idare edebilecek bir çoban köpeğinin üretilmesi çalışmaları Alman hükümeti tarafından da destekleniyordu. Von Stephanitz yaptığı çalışmalar ve edindiği tecrübeler neticesinde bu köpeğin sürüleri kontrol etmek ve bekçilik yapmaya ek olarak zeki, iyi huylu, eğitilebilir ve itaatkar bir köpek de olması gerektiğini düşündü. Von Stephanitz aynı zamanda Phylax Topluluğu’nun da eski üyelerinden birisiydi ve topluluk zamanlarında köpeklerin iş amaçlı kullanılmaları gerekliliği fikrinin savunucularından biriydi. Almanya'nın yerli çoban köpeklerinin zeki, güçlü ve becerikli yapılarına hayrandı, ancak onu mükemmel iş köpeği olarak tatmin eden tek bir ırk bulamamıştı.
Von Stephanitz, 1899 yılında katıldığı bir köpek gösterisinde Hektor Linksrhein isimli bir köpek gördü. Bu köpek, Von Stephanitz’in mükemmel iş köpeği tanımlamasındaki bütün kriterleri sağlamaktaydı. Hem güçlüydü, hem sadıktı, hem zekiydi, hem de görsel olarak görenleri kendine hayran bırakıyordu. Köpeği satın aldı ve adını da Horand Von Grafrath olarak değiştirdi. Aynı yıl Alman Çoban Köpeği Derneği’ni (Society for the German Shepherd Dog) kurdu ve Horand von Grafrath’ı da bu derneğe kayıtlı ilk köpek olarak yazdırdı. Irkta aranan tüm özellikleri kazandırabilmek için Horand Von Grafrath ilerleyen yıllarda çeşitli eşleştirmeler ile çok sayıda çalışmada kullanılmıştır ve 84 köpeğin babası olarak Alman kurt köpeklerinin atası olarak kabul edilmektedir.
Bu köpek ırkı, 1. Dünya savaşından 1977 yılına kadar İngiltere’de Alsatian olarak anılmıştır, sonradan adı İngiltere’de de Alman çoban köpeği olarak değişmiştir.
Alman kurtlarının genetikleri konusunda dişi çoban köpeklerinin vahşi kurtlarla çiftleşmesi sonucu ortaya çıktıkları teorileri de olsa da bu iddialar hiçbir zaman kanıtlanamamıştır. 2018 yılında yayımlanan “Bugünkü İtalyan köpek nüfusunun yerli cins evrimi için birçok model ortaya koymasına ilişkin çalışmaları” (Studies of modern Italian dog populations reveal multiple patterns for domestic breed evolution) isimli genetik çalışmada 1859 yılından hemen önce, o dönem çok yaygın bir köpek cinsi olan Fransız Berger Picard türü köpek ile beş İtalyan köpek ırkının Alman çoban köpeği ırkının ortaya çıkmasında rol oynadığı ortaya konmuştur.

Alman Kurdu Fiziksel Özellikleri

  • Alman kurtları, anatomik olarak beli eğimli bir köpek ırkıdır. Bu eğim, duruşu ile Alman kurt köpeklerini diğer köpek türlerinden farklılaştırmaktadır.
  • Alman kurtlarının ağırlıkları erkeklerde 30-40 kg, dişilerde ise 22-32 kg arasındadır.
  • Yükseklikleri erkeklerde 60-65 cm, dişilerde ise 55-60 cm arasında değişmektedir.
  • Çoğu alman kurdu sarıya yakın taba rengi ile siyah renklerde ya da kırmızı ve siyah renklerde olurlar. Nadir olarak komple siyah ya da  komple beyaz renklerdeki alman kurtları da nadir de olsa vardır.
  • Orta uzunlukta çift katlı tüy yapısı ile çevrelenmiştir ve bu tüy yapısı sayesinde yağmur ve kara karşı oldukça dayanıklıdır. Tüylerinin altındaki katman sayesinde soğuğa karşı dayanıklı köpeklerdir. Kışın soğuğa tolerans gösterebilseler de yazın aşırı sıcaktan korunmaları gerekir. Kuyrukları da uzun ve tüylüdür.
  • Kafa bölgelerinde alınları kubbe şeklindedir ve uzun bir burun yapıları vardır. Geniş kulakları dik ve önde diğer kulağa paralel duracak şekildedir. Güçlü bir çeneye sahiptirler ve yetişkin alman kurtlarında 42 diş bulunur. 
  • Badem şeklinde koyu renkli gözleri vardır.
  • 7 ila 10 ay arasında ergenliğe erişirler. Yılda iki kez kızışırlar ve kızışmaları 30 gün kadar sürer.
  • Gebelik süreleri ortalama 64 gün kadardır ancak 58 ila 70 gün arası değişebilir.

Alman Kurdu Karakteri


  • Çocuklarla arası çok iyi olan alman kurdu köpekler, kedilerle ve diğer evcil hayvanlarınızla da rahatlıkla anlaşabilir. Ailenizi kolaylıkla benimseyecek ve daima koruyucu rolünde davranacak olan alman kurdu köpekler yabancılara karşı her zaman kuşkuyla yaklaşır ancak agresif saldırganlıklar sergilemezler.
  • Alman kurdu uzun süre yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazken, sahipleriyle sürekli vakit geçirmekten çok hoşlanmaktadır. Bu ırkı uzun süre tek başına kalmaya mahkum etmeniz agresif hareketler sergilemesine yol açabilir.Uzun süre tek başına kalması halinde sürekli havlayarak mutsuzluğunu dile getirecektir.
  • Alman kurdu köpekler sizinle oyunlar oynasa da oyun oynamaktan çok hoşlanmazlar. Bu köpekler tam anlamıyla görev köpeğidir, talimler yaparak mutlu olurlar. Bu köpek ırkı yorulmayı, sahibinin isteklerini yerine getirmeyi, görev yapmayı oyun oynamaktan daha çok sevmektedir.Kolaylıkla bekçi rolünü üstlenebilen bu ırk yabancılara karşı temkinlidir ve koruduğu bölgeye bir yabancı yaklaştığında havlayarak sahibine haber vermeyi severler.
  • Dış görünüşüne bakarak kimi insanlar tarafından vahşi olarak adlandırılsalar da alman kurdu köpekler saldırgan bir yapıya sahip değildirler. Arkadaşlık kurma konusunda seçici oldukları gözlenmiştir, ancak yavruyken yeteri kadar sosyalleştirildiklerinde çok daha uyumlu bir köpek haline bürünebilirler. Alman kurdu köpeklerin en belirgin karakter özelliklerinden biri de sahibiyle bir kere arkadaş olarak bağ kurduğunda sahibine ömrü boyunca sadık kalmasıdır.
  • Bu köpek ırkının en önemli özelliklerinden bir diğeri de zeki olmaları nedeniyle eğitilmeye çok müsait olmalarıdır. Alman kurdu köpekler polis, arama kurtarma, terapi ve rehber köpek olarak bir çok alanda eğitilerek kullanılabilirler. Alman kurdu köpekler kendinden emin güçlü karakterleri nedeniyle koruma-bekçilik görevlerini de başarıyla yerine getirebilirler.

Alman Kurdu Bakımı


Tüm köpekler için geçerli olan düzenli bakıma alman kurdu köpekler de ihtiyaç duymaktadır. Enerjisi yüksek olan bu köpekler ev ortamında bakılıyor ise günde iki kez olmak kaydıyla düzenli olarak yürüyüşe çıkarılmalıdır.Ayrıca sportif faaliyetlerden de çok hoşlanan alman kurdu köpekler koşmayı da çok severler. Düzenli olarak egzersiz yapması alman kurdu köpeklerin formunu korumasını, sağlıklı ve mutlu olmasını da beraberinde getirecektir.Bu köpek ırkının enerjik ve atletik yapısı yaşamı boyunca kaliteli mama ihtiyacını da beraberinde getirmektedir.

 Alman kurdu köpeklerin bakımında en önemli konu tüy bakımıdır. Alman kurdu köpeklerin kürkü iki katmandan oluşur, birincisi deriyi kaplayan yumuşak tüyler, ikincisi ise daha yoğun uzun tüylerden oluşan koruyucu katmandır. Alman kurdu tüy bakımı düzenli tarama ve yılda en fazla iki kez banyo yapmak şartıyla (cildinin kurumasını engellemek için) ile sağlanabilir. Alman kurdu köpeklerde tüy bakımını ciddiye almak gerekir, tüy bakımı düzenli yapılmayan köpeklerde alt katman sağlığını kaybederek matlaşabilir ki bu durum da yer yer kel bölgeler oluşturabilir. Ayrıca düzenli tüy bakımı yapılmadığında tüyler çok çabuk uzayarak köpeğinizin cildinin nefes almasını engelleyebilir, bu durum köpeğinizin çok daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına neden olabilir.

Hatalı beslenmeden kaynaklı olarak mide dönmesi ve sindirim sistemi hastalıkları da gözlemlenmektedir. Alman kurtlarının sindirim sistemleri kısadır ve hassas bir yapıları vardır. Bu yüzden kaliteli mamalar kullanılmasına ve ev yemeklerinin verilmemesine itina edilmelidir. Günde iki kere mamalarının verilmesi yeterlidir. Mamalarına ek olarak sürekli ulaşabilecekleri bir yerde sağlıklı ve taze suları sürekli bulunmalıdır. Arada haşlanmış yumurta verilebilir, bu enerjilerini artırmalarını sağlamaktadır. Eğitim ve oyun aktiviteleri de yemekten hemen sonra değil, tercihen bir saat kadar sonra yapılmalıdır. Mide dönmesine karşı alınabilecek önlemler temel olarak bunlardır.

Alman Kurtlarında Görülebilecek Sağlık Sorunları

  • Kalça Displazisi (Kalça Çıkığı)
  • Katarakt (Göz bozukluğu)
  • Hipotiroidizm (Tiroid hormonları hastalıkları)
  • Hemeralopia (Gündüz körlüğü)
  • Kardiyomiyopati (Kalp kası bozuklukları)
  • Hemanjiyosarkom (Tümör)
  • Panosteitis (Kemik rahatsızlığı)
  • Kalıtsal Polinöropati (Dengesizlik)

Alman Kurtları Hakkında Yanlış Bilinenler

Makale boyunca Alman kurdu olarak ifade edilmiş olsa da, bu köpeğin gerçek ismi Alman çoban köpeği’dir. Yapısal olarak kurt köpeğine benzediği için Türkiye’de Alman kurdu olarak söylenilegelmektedir. Yine de yaygın nitelendirme açısından makale boyunca Alman kurdu olarak belirtilmiştir.
Alman kurtları çok sert görünen canlılar olsa da oldukça sevecen ve akıllı köpeklerdir. Sadece sahiplerini koruma gereksinimi hissettiklerinde sert hareketler sergileyebilirler. Bunu  haricinde eğer kötü bir eğitim almadılarsa oldukça sevimli ve dost canlılardır.

Künye

Enerji Düzeyi:Yüksek
Egzersiz İhtiyacı:Yüksek
Oyunculuk:Orta
Sıcakkanlılık:Orta
Başka Köpeklerle Geçinme:Çok İyi
Başka Petlerle Geçinme:İyi
Çocuklarla Anlaşma:İyi
Yabancılara Davranış:Orta
Koruyuculuk:Çok Yüksek
Eğitilebilirlik Düzeyi:Çok Yüksek
Taranma İhtiyacı:Orta
Mizaç:İtaatkâr, Zeki, Meraklı, Cesur, Sadık, Uyanık, Kendinden Emin, Atik(Çabuk hareket etme)
Yaşam Süresi:9-13 Yıl
Kariyerine Başladığı Yer:Almanya
Soğuğa Dayanıklılık:Yüksek
Sıcağa Dayanıklılık:Orta
Renkleri:Yaygın olarak sarıya yakın taba rengi ile siyah ya da kırmızı siyah
Yazımızı bitirirken, köpeklerin ne yazık ki ülkemizde ne kadar çok terk edildiğini hatırlatalım. Eğer bir evlat edinmek istiyorsanız Türkiye’nin her köşesindeki barınaklarda binlerce köpeğin yuva beklediğini ve satın almak yerine barınaklarda yuva bekleyen köpeklerden birini evlat edinmenizi rica ediyoruz.


İLERİ
« Prev Post
Önceki
Next Post »