Border Collie



ÖN BİLGİ
Border Collie, İskoçya sınırında yer alan Northumberland bölgesine aittir. Çobanların koyun sürülerini sürmek ve korumak adına geliştirdiği bu tür son derece çalışkan olması ile dikkat çekmektedir. Zekası ile görenleri kendine hayran bırakan Border Collie köpeği bir çok ödüle layık görülmüştür. İlk olarak 1977 yılında Amerika Kennel Kulübü tarafından cins olarak kabul edilen bu ırk dünyanın bir çok farklı noktasında hem bekçi hem de aile köpeği olarak sahiplenilmektedir.
Gezegenin en zeki köpeklerinden bir tanesi olan Border Collie, aktif dış mekan işçisi olarak adlandırılmaktadır. Son derece hassas olan bu tür çok yönlü kişiliği ile bilinmektedir. Nasıl eğitilirse ona göre şekil alan yapısı son derece eğitilmeye müsaittir. Ayrıca en iyi çoban köpekleri arasında da yer alan bu tür mükemmel bir koruyucudur. Sahibine karşı her daim itaatkar ve sadık tavırları ile sevilen aile dostu olarak görülmektedir.

Border Collie nasıl ortaya çıktı?

Border collie ırkı İngiltere ve İskoçya sınırında üretilmiştir. Asıl üretim amacı koyun gütmek olan bu ırk şuan dünyanın en popüler ve en zeki köpeği olmasına şaşırmamak gerek. Odaklanma kabiliyeti çok yüksek olan bu ırkın sadece görüntüsü için üretilmesine karşı olanlar AKC (American Kennel Club) a kaydedilmesine karşı çıksalarda başarısız olmuşlardır. Şuan birçok dalda en iyi sonuçlar alıp dünyanın en zeki köpeği sayılan bu ırkın üretim nedeni sürü gütmektir. Bitmek bilmeyen enerjisi sayesinde hem bu işi en iyi yapan hem de en kolay eğitilebilir bir köpektir border collie... Fakat bu demek değildir ki en iyi aile köpeği ve evde beslenmesi uygundur.

Border Collie Fiziksel Özellikleri

  • Border Collie köpeklerin ağırlıkları erkeklerde 14-20, dişilerde ise 12-19 kilogram arasındadır.
  • Yükseklikleri erkeklerde 48-56 santim, dişilerde ise 46-53 santim arasında değişmektedir.
  • Vücudunun yüksekliği omuzlarının yüksekliğine göre az bir miktar uzundur.
  • Baş şekli belirgin alın bölgesi orta derecede geniş görünür.
  • Gözleri oval bir yapıdadır.
  • Border Collie ortalama yaşam süresi 10 – 17 yıl arasında olduğu söylenmektedir.
  • İki çeşit Border Collie bulunmaktadır. Biri uzun tüylü diğeri ise kısa tüylüdür.
  • Kürk renkleri; siyah – beyaz , üç karışık renk, kızıl – beyaz, siyah – gri ya da bunların tam aksine tamamen siyah olarak karşımıza çıkabilir.
  • Irkın uzun tüylü olan türünde boyun kısmı yeleli ve kuyruklar uzun tüyler ile kaplıdır.
  • Bu ırkın üretim sebebi güzellik için olmayıp zeka ve sürekli bir çalışma olduğu için fiziksel yapısında sürekli değişmeler görülme olanağı oldukça fazladır.
  • Eğer Border Collie köpeği sahiplenmeye karar verdiyseniz son derece eğitime açık bu türün iyi bir şekilde sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Ev ortamında diğer bir köpek ile çok iyi anlaşamamaktadır.

Border Collie Karakteri

Bu tür fazlasıyla zeki olması sebebi ile eğitimlere çok çabuk cevap vermektedir. Köpeklerin eğitim konusunda boy gösterdiği yarışmalarda genelde birinci olarak itaat, frizbi gibi konularda ne kadar iyi olduklarını bizlere göstermişlerdir. Border Collie türü bir köpeğiniz var ise ona sürekli iltifat etmeniz gerekmektedir. Eğer köpeğiniz için yeterli egzersiz alanını ve imkanını iyi bir şekilde sunabilirseniz gönül rahatlığı ile onun yanı sıra başka bir köpek besleyebilirsiniz. Bunun nedeni bu tür köpekler yeterli egzersiz imkanı sağlanmadığında enerjilerini dışarı atamayacakları için diğer köpeklere saldırganlık gibi sonuçlar görünecektir. Bu ırk, koyun otlatan çobanlar ve buna benzer işler ile meşgul olan insanlar için en iyi seçenektir. Eğer köpeğinize ayıracak zamanınız yok ise bu köpeği sahiplenmek size asla önerilmez. Tam bir çoban köpeği olması sebebi ile bazı durumlarda çocukları ve yabancıları ısırma gibi tepkiler gösterebilirler. Uzun süreli yalnız bırakıldığında canı fazlasıyla sıkılacaktır ve eşyalara zarar vermeye başlayacaktır. Bahsettiğimiz karakteristik özellikleri dikkate alarak bu ırkı sahiplenip sahiplenmemeye karar vermelisiniz. Çünkü, bu ırkta kararları etkileyen en önemli şeyler ırkın karakteristik yapısı olduğu söyleniyor.
  • En zeki köpek türleri arasında yer almaktadır.
  • Zeki ve akıllı olmasından dolayı çok iyi eğitilebilir.
  • Çocuklar ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinir.
  • Oldukça pahalı ve masraflı bir köpektir.
  • Enerjik olmasından dolayı her daim egzersiz ihtiyacı duymaktadır.
  • İyi avcı olma özelliğine sahiptir.

Border Collie Bakımı

Bu enerjik köpeğin yüksek egzersiz ihtiyacı vardır, dolayısıyla yeterli egzersiz yapmasını sağlamak Border Collie bakımı için vazgeçilmezdir. Bunun yanı sıra tüylerini düzenli olarak taramak, uzadığı takdirde tırnaklarını da kesmek gerekir. Bunların dışında Border Collie bakımı tüm köpeklerle aynıdır, doğru besleme, düzenli veteriner kontrolleri gibi her köpeğin bakımı için yapılan şeylerden oluşur.


Border Collie Köpeklerde Görülebilecek Sağlık Sorunları

  • Kalça displazisi
  • Progresif retina atropisi
  • Epilepsi
  • Collie göz anomalisi
  • Alerjiler

Künye

Enerji Düzeyi:Çok Yüksek
Egzersiz İhtiyacı:Çok Yüksek
Oyunculuk:Çok Oyuncu
Sıcakkanlılık:Orta
Başka Köpeklerle Geçinme:İyi
Başka Petlerle Geçinme:Kötü
Çocuklarla Anlaşma:İyi
Yabancılara Davranış:Mesafeli+Yüksek
Koruyuculuk:Yüksek
Eğitilebilirlik Düzeyi:Çok Yüksek
Taranma İhtiyacı:Orta
Mizaç:Israrcı, Zeki, Enerjik, Duyarlı, Hevesli, Atik(Çabuk hareket etme)
Yaşam Süresi:10-17 Yıl
Kariyerine Başladığı Yerler:Birleşik Krallık, İskoçya, İrlanda, İngiltere, Galler
Soğuğa Dayanıklılık:Orta
Sıcağa Dayanıklılık:Orta
Renkleri:Siyah; koyudan açığa doğru mavi tonlar ve değişken miktarlarda beyaz veya sarımsı kahverengi
Yazımızı bitirirken, köpeklerin ne yazık ki ülkemizde ne kadar çok terk edildiğini hatırlatalım. Eğer bir evlat edinmek istiyorsanız Türkiye’nin her köşesindeki barınaklarda binlerce köpeğin yuva beklediğini ve satın almak yerine barınaklarda yuva bekleyen köpeklerden birini evlat edinmenizi rica ediyoruz.
İLERİ
« Prev Post
Önceki
Next Post »