Belçika Kurdu (Belçika Malinois)



ÖN BİLGİ
Belçika Malinois (bilinen adıyla Belçika Kurdu) dünya üzerinde birçok ülkede tanınmış bir ırktır. Kas yapısıyla ön plana çıkan bu ırk, Alman Kurdu ile birçok yönden benzerliğe sahiptir. Koruma içgüdüsü en gelişmiş köpeklerden olan Belçika kurdu, yürüyüş yapmaktan ve koşu oyunları oynamaktan çok fazla haz alır.

Belçika Malinois nasıl ortaya çıktı?

Malines ismi, Belçika’nın Malines şehrinden(günümüzde Mechelen olarak bilinmektedir) gelmektedir. Belçika çoban köpeğinin dört tipi olduğundan bahsetmiştik. Bu dört tip Tervuren, Laekenois, Groenendael ve Malinois’dir. Bazı ülkelerde bu dört tip tek bir tür olarak kabul edilirken, bazı ülkelerde ise ayrı olarak sınıflandırılmışlardır. Amerika’yı baz alacak olursak, Malinois 1959’dan beri ayrı bir tür olarak kabul edilmektedir. Malinois ve Alman Çoban Köpeği arasındaki benzerlikler yadsınamaz; fakat aralarında bariz farklar da vardır. Malinois daha uzun bacaklı ve daha iri kemikli bir köpektir. Malinois anavatanında eşsiz bir sürü köpeği olarak kabul edilmektedir.
Türün köklerinin antik Mısır zamanlarına dayandığı iddia edilse de, bugün bildiğimiz formuyla Belçika çoban köpekleriyle ilgili yazılı dokümanlar 17.yüzyıla kadar takip edilebilmektedir. Aynı zamanda Alman Çoban Köpeği’nin de yaratıcısı olan Max von Stephanitz’e ait 1923 tarihli “The German Shepherd in Words and Pictures” adlı kitaptan elde edilen bilgilere göre; Belçika çoban köpekleri halihazırda hayatlarını sürdürüyordu. 
1800’lü yılların sonunda Avrupa’da milliyetçilik yükselişteydi. Bunun etkisiyle Avrupa’daki birçok ülke kendi topraklarına özgü bir köpek türüne sahip olmanın peşindeydi. Kendi türlerinin standartlarını belirlemek ve diğer ülkelerden ayırmak için çalışmalara başladılar. 1830’da bağımsızlığını kazanmış olan Belçika’da ise 28 Eylül 1891’de “the Club du Chien de Berger Belge” adı altında ilk Belçika Çoban Köpeği kulübü kuruldu. 
Sürü güdücü olarak kariyerlerine başlamış olsalarda Malinoisler tarihte çok daha önemli görevleri başarıyla gerçekleştirmişlerdir. 1. Dünya Savaşı’nda cepheler arası mesaj iletme, yük ve ekipman taşıma ve ilk yardım/ambulans görevleri gibi önemli işlerde büyük başarılara imza atmışlardır.
Günümüzde Malinois; gerek özel kuvvetler gerek polisler gerekse arama kurtarma ekipleri olsun kendisine verilen her kritik görevi başarıyla yerine getirmektedir.

Belçika Malinois Fiziksel Özellikleri

  • Belçika Malinois burnunun ucundan kuyruğa kadar mükemmel bir vücut yapısına sahiptir.
  • Belçika Malinois'lerin ağırlıkları erkeklerde 27-36 kg, dişilerde ise 19-30 kg arasındadır.
  • Yükseklikleri erkeklerde 60-66 cm, dişilerde ise 55-61 cm arasında değişmektedir.
  • Göğüs kemiğinin ucundan kıça kadar olan kısım köpeğin yüksekliğine çoğunlukla eşittir, ki bu da vücuda kare görünümünü verir.
  • Kafası hantallıktan uzak ve kuvvetli, vücutla orantılı büyüklükte ve diğer bazı kurt köpeği varyasyonlarında görülebileceği üzere kama şeklindedir. 
  • Gözler kahverengidir (tercihen koyu tonları). Gözlerin büyüklüğü orta boyutludur ve yapısı hafif bir badem şeklini andırır. 
  • Kulaklar eşkenar bir üçgen biçimindedir; yapısı serttir, diktir ve vücuda orantılı büyüklüktedir. Bu eşkenar üçgenin dış köşesi göz hizasının altına inmemelidir. 
  • Geniş bir göğsü vardır fakat derin bir yapıda değildir. Göğsün en aşağıdaki noktası dirseğe kadar ulaşabilir.
  • Malinois’nin kürkü önemlidir. Çünkü yazının başında belirttiğimiz dört Belçika çoban köpeği tipine baktığımız zaman onları birbirinden ayıran en büyük fark kürk yapılarında görülmektedir. Çift katmanlı bir kürkü vardır ve tüyleri diğer Belçika çoban köpeklerine göre en kısa tüylü olandır. Kürkü hava koşullarına dayanıklı olacak kadar serttir ve yoğun bir alt katmana sahiptir. Kafada, kulaklarda ve alt bacaklarda bu kısa tüyler daha da kısalaşır. Boyunda ve kuyrukta ise tüyler biraz daha uzun olabilir. 
  • Renk olarak açık kahverengiden Maun ağacı kahverengisine kadar tüm tonlar görülebilir, ayrıca gri renk de görülen renkler arasındadır. Yüzündeki maske ve kulaklar mutlaka siyahtır. Parmak uçları ve boyuna uzanmamak kaydıyla göğüs ucundaki minik bir kısım beyaz olabilir.

Belçika Malinois Karakteri

Belçika Malinois; enerjinin ve bir işçi köpeğinin dayanıklılığının kombinasyonuyla başlar. Bu kombinasyona sadakat, zeka ve asalet de eklendiğinde mükkemel bir dost çıkar ortaya. 
Köklerine bakıldığında bir sürü gütme köpeği olan Malinois her zaman hayat dolu, neşeli ve isteklidir. Dayanıklılık, hız ve çeviklik için üretilmiş olan Malinois’nin aktif bir hayat tarzına ihtiyacı vardır ve sahibinin de bu hayat tarzına uyum sağlaması hayati önem taşır. İşçi sınıfı bir köpek olduğundan bahsetmiştik. Malinois’e bir görev verin ve gerisine karışmayın, görevi bitirmek için canını dişine takar. Bu tür şöminenin yanına geçip saatlerce uyuyan türlerden değildir. İster polis görevi olsun, ister sürü gütsün, ister oyun oynasın; her gün yoğun egzersize ve aktiviteye ihtiyaç duyar.
Sürü köpeği olduğu zamanlardan dolayı, bir şeyleri kovalamak doğal içgüdüsüdür. Alışılmış düzenin dışında ya da sürüye uymayan bir şey görürse neredeyse istisna görülmeksizin kovalayacaktır. Bu içgüdüden koşucular, arabalar, bisikletler, sincaplar ve diğer bazı küçük hayvanlar da nasibini alacaktır. Bu kovalama bir saldırıdan çok gütme, yönlendirme davranışı olarak algılanmalıdır.
Belçika Malinois son derece zeki bir türdür ve komutları çok hızlı öğrenir. Bazı tür uzmanları onun yeni komutları sadece 5-15 tekrar arasında öğrenebildiğini söyler ve yine uzmanlara göre ilk komuta itaat etme oranı %85’lerdedir. Bu zekadan dolayı herhangi bir bahçede boş boş ileri geri koşmak Malinois’i tatmin etmeyecektir. Bu türün meydan okumalara ihtiyacı vardır; hem fiziksel hem zihinsel olarak.
Malinois yabancılara karşı şüpheci ve mesafelidir. Soğuk davranır ve tüm hareketlerini gözler. Uygun bir biçimde sosyalleştirildikten sonra ise çekingenliği ve şüpheciliği üstünden atabilir. Ailesiyle vakit geçirmeyi çok sever. Ailesine sadık, kendini adamış, ve fazlasıyla korumacı bir türdür. Çocuklarla çok iyi anlaşır; ayrıca erken yaşta tanıştırılırsa evdeki hayvanlarla da iyi anlaşabilir. Yabancı hayvanlar ise sürüye karşı bir tehdit olarak görünebilir ve onlara karşı daima şüpheli olur.
Tüm bu anlattıklarımız ışığında söylemek isteriz ki; Malinois, ilk defa köpek sahibi olacaklar için uygun bir tür olmayacaktır. Çünkü bir Malinois sahibi köpeğinden daha dominant, otoriter ve tecrübeli olmalıdır. Gün içinde uzun süreler çalışan ve evden uzakta olan insanlara da Malinois sahiplenmelerini önermeyiz; çünkü bu tür uzun fiziksel aktivitelere ihtiyaç duyar. Eğer sıkılırsa kendini eğlendirmenin mutlaka bir yolunu bulur; ne var ki bulduğu yöntemler hoşunuza gitmeyebilir.

Belçika Malinois Bakımı

Belçika Malinois köpeği düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ile sağlıklı bir şekilde yaşaması sağlanabilir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Belçika Malinois köpeği içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.
Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Belçika Malinois köpeğinize aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Belçika Malinoislerde Görülebilecek Sağlık Sorunları

  • Dirsek çıkığı
  • Pannus (Bağışıklık sistemiyle ilgili bir hastalık)
  • Katarakt (Göz hastalıkları)
  • Progresif retinal atrofi (Göz hastalıkları)
  • Hemanjiosarkom (Tümör)
  • Hipotiroid (Tiroid yetmezliği)

Künye

Enerji Düzeyi:Yüksek
Egzersiz İhtiyacı:Çok Yüksek
Oyunculuk:Yüksek
Sıcakkanlılık:Düşük
Başka Köpeklerle Geçinme:Orta
Başka Petlerle Geçinme:Orta
Çocuklarla Anlaşma:Orta
Yabancılara Davranış:Mesafeli
Koruyuculuk:Çok Yüksek
Eğitilebilirlik Düzeyi:Çok Yüksek
Taranma İhtiyacı:Düşük
Mizaç:İnatçı, Atik, Çalışkan, Aktif, Dost Canlısı, Kendinden Emin, Koruyucu, Uyanık, Atik(Çabuk hareket etme)
Yaşam Süresi:10-16 Yıl
Kariyerine Başladığı Yerler:Belçika
Soğuğa Dayanıklılık:Orta
Sıcağa Dayanıklılık:Orta
Renkleri:Siyah ve açık kahve tonları arasında değişen renkler
Yazımızı bitirirken, köpeklerin ne yazık ki ülkemizde ne kadar çok terk edildiğini hatırlatalım. Eğer bir evlat edinmek istiyorsanız Türkiye’nin her köşesindeki barınaklarda binlerce köpeğin yuva beklediğini ve satın almak yerine barınaklarda yuva bekleyen köpeklerden birini evlat edinmenizi rica ediyoruz. 








EN SON
Önceki
Next Post »