Rottweiler (Rotvaydır)

ÖN BİLGİ
Rottweiler köpek cinsleri “gücü” ifade eder. Ülkemizde ne yazık bazen ki art niyetli insanların eline düştüğü için toplum içinde saldırgan ve agresif olduğu yönünde genel bir kanı oluşturuldu. Her köpek gibi Rottweiler köpeklerinin de en önemli konusu yetiştirilme tarzıdır. Yani, Rottweiler özelliklerini yetiştirilme tarzına göre yansıtır.

Rottweiler nasıl ortaya çıktı?

Rottweiler ismini Almanya’nın Rottweil kasabasından alan tarihi oldukça eski bir cinstir. Almanya’da da geçmişte gücü simgelediği için bekçiler ve koruma firmaları tarafından korumaya yönelik kullanırmış. Aslında geçmişine tamamen inecek olursanız Roma İmparatorluğuna kadar uzanan bir süreçten bahsetmek mümkün. Geçmişte Roma Ordusunun sürülerini yönlendirip kafilede bulunan insanların koruma görevlerini üstlenmişler.  Sahip olduğu güç ile bir döneme öyle bir damga vurdu ki, sürüleri oldukça güçlü bir şekilde koruduğu için Alman Kasap Köpeği lakabı takıldı ve bu lakap uzun süre üzerinde kaldı. Endüstri artmaya başlayıp tarımcılıkta düşüş olmaya başlayınca Alman Kasap Köpeği 1900’lü yılların başında nesillerinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Uzunca bir süre sonra Rottweiler cinsi tekrar popüler konuma geldi. Bu popülaritede en büyük pay hiç şüphesiz ki Alman bir polis şefi olan Hans Kruher’e ait. Hans Kruger, Alman Çoban ve Doberman ırkları ile birlikte Rottweiler cinsi köpekleri sarhoş gemicileri dağıtması amacı ile kullandı. Güvenliği ve gücü net bir şekilde ortaya koyduğu için bütün çiftleştirmeler de bu doğrultuda yapıldı. Üstelik Rottweiler bakımı da hiçte zor değildi. Belki de Rottweiler özellikleri o dönemlerde genlerine işlendi. 
Tarihi oldukça eskilere dayansa bile kayıtlara resmi olarak işlenmiş olan Rottweiler cinsi ilk köpeğin ismi Leo vonPlattenhard. 1918 yıllarında ise ilk oğlunu doğurdu; Von Cannstadt. Cinsleri ve nesilleri bu denli hızlı yükselince oldukça fazla Rottweiler kulübü kurulmaya başlandı. Çeşit bu kadar fazla olunca kontrol mekanizması ve duyulan popülaritede düşüş oldu. Kas yapısı, boyu özellikler gibi farklı konularda değişik tartışmalar yaşandı ve tamamı Allgemeiner Deutcher Rottweiler-Klub (ADRK) çatısı altında toparlandı. 

Rottweiler Fiziksel Özellikleri

Dayanıklı Rottweiler cinsi büyük köpekler arasında yer alıyor.
  • Yetişkin Rottweiler köpeklerin ağırlığı erkeklerde 50-60, dişilerde ise 35-48 kilo arasında değişir.
  • Yükseklikleri erkeklerde 61-69, dişilerde ise 56-63 santim arasındadır.
  • Kürkleri çift kaplamalı, kısa, sert ve kalındır.
  • Kürk renkleri siyah-maun ya da siyah-bronzdur.
  • Geniş deliklere sahip olan burunları daima siyah renktedir.
  • Rottweiler köpeklerin dudakları da siyahtır ve diş etleri de koyu renklidir.
  • Gözleri orta büyüklükte ve badem şekillidir. Rottweiler köpeklerin gözleri de koyu renkli, çoğunlukla koyu kahverengidir.
  • Kulakları orta büyüklükte ve öne doğru düşüktür.
  • Bir batında ortalama 8-12 yavru dünyaya getirirler.

Rottweiler Karakteri

Rottweiler, sakin, eğitilebilir, cesur ve ailesine kendini adayan bir köpektir. Güvenilir bir karakteri vardır. Ailesini büyük bir kararlılıkla korur. Acıya karşı duyarsız ve güçlü köpeklerdir. Ciddi, kendinden emin ve güvenilirdir. Dikkatli ve disiplinli bir eğitim şarttır, aksi takdirde güçlü ve saldırgan bir köpekle karşı karşıya kalınabilir. Ancak sabırlı bir eğitimle güvenilir, sadık ve sevgi dolu birer arkadaş olabilirler. Böylesine iri cüsseli bir köpeği kontrol edebilecek bir sahibe gereksinim duyar. Rottweiler, sakin yaradılışlı doğal bir koruma köpeğidir. Oldukça zekidir ve pek çok ülke de polis, askeri ve gümrük gibi görevlerde kendilerini kanıtlamışlardır. Boyutlarından dolayı eğitim erken başlamalı ve köpeğin vahşileştirilmemesine büyük dikkat edilmelidir. Bu ırk, bol ilgi ve diğer hayvanlar ve insanlarla sosyalleştirilmeye ihtiyaç duyar. Diğer köpeklerle anlaşamayacağından toplum içinde tasmasız dolaştırılmamalıdır. Rottweiler, tutarlı bir biçimde yetiştirilip eğitildiğinde çocuklar için iyi bir oyun arkadaşı olur. Henüz yavruyken onlarla olumlu tecrübeler yaşadığı sürece kediler ve diğer ev hayvanlarını kabullenir. Aile dostları ve akrabalar sevinçle içeri kabul edilirken yabancılar kaldırımdan öteye geçemez. Irk itaat yarışmaları ve iz sürme alanlarında başarılıdır. Rottweiler, yeterli egzersiz sağlandığında apartmanda da yaşayabilir.

Rottweiler Bakımı

Bu ırkı sahiplendiğinizde bakım konusunda bilmeniz gereken birçok şey olacaktır. İlk olarak yapmanız gereken şeylerden biri bu ırkın özgürlüğüne fazlasıyla düşkün olması sebebi ile ona en geniş ortamı sunmanız gerekmektedir. Bahçeli bir eviniz var ise bu köpek orada rahatça yaşayabilir. Tür egzersiz ihtiyacı duyduğu için kesinlikle bu ihtiyacını karşılaması için onu sık sık sokakta gezintiye çıkarmanız gerekiyor. Tüy bakımı konusuna gelindiğinde ise mutlaka haftada birkaç kez taramanız gerekmektedir. Düzenli bir tarama aralığında köpeğiniz yıkanma ihtiyacı duymayacaktır. Bu hem tüylerinin sağlığı hem de ona sevginizi göstermek adına iyi olacaktır. Köpeğinizi yıkamak gibi bir alışkanlığınız var ise size en önemli önerimiz ilk 6 aylık süre boyunca onu yıkamamanızdır. Bunun nedeni ise bu süre zarfında köpeğiniz bağışıklık konusunda hassas olduğu için çabuk hastalanma ihtimalinin bulunmasıdır. Mama konusunda size öneri olarak kaliteli mamalar kullanmanızı öneriyoruz. Mama kullanımı köpeklerde en dikkat edilmesi gereken konu olduğu için kalitesiz mama kullanımı köpeklerde bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Rottweilerlarda Görülebilecek Sağlık Sorunları

  • Kalça displazisi (Kalça çıkığı)
  • Dirsek displazisi (Dirsek ekleminin kalıtsal bozukluğu)
  • Entropiyon (Göz kapağının içe dönmesi)
  • Aort stenozu (Kalp hastalıkları)
  • Osteosarkom (Kemik kanseri)
  • Hipotiroidizm (Tiroid hormonları hastalıkları)
  • Alerjiler

Künye

Enerji Düzeyi:Orta
Egzersiz İhtiyacı:Orta
Oyunculuk:Orta
Sıcakkanlılık:Orta
Başka Köpeklerle Geçinme:Düşük
Başka Petlerle Geçinme:Orta
Çocuklarla Anlaşma:İyi
Yabancılara Davranış:Mesafeli-Düşük
Koruyuculuk:Çok Yüksek
Eğitilebilirlik Düzeyi:Yüksek
Taranma İhtiyacı:Düşük
Mizaç:İyi Huylu, İtaatkâr, Bağlı, Sakin, Korkusuz, Kendinden Emin, Cesur, Atik(Çabuk hareket etme)
Yaşam Süresi:8-13 Yıl
Kariyerine Başladığı Yerler:Almanya
Soğuğa Dayanıklılık:Orta
Sıcağa Dayanıklılık:Orta
Renkleri:Siyahla birlikte sarımsı kahverengi arasında değişen renkler


Yazımızı bitirirken, köpeklerin ne yazık ki ülkemizde ne kadar çok terk edildiğini hatırlatalım. Eğer bir evlat edinmek istiyorsanız Türkiye’nin her köşesindeki barınaklarda binlerce köpeğin yuva beklediğini ve satın almak yerine barınaklarda yuva bekleyen köpeklerden birini evlat edinmenizi rica ediyoruz.


İLERİ
« Prev Post
Önceki
Next Post »