Labrador Retriever


ÖN BİLGİ
Hangi kaynağa bakarsanız bakın, dünyanın en popüler köpek ırkının hangisi olduğu sorusuna muhtemelen tek bir cevap alacaksınız; Labrador. Adını Kanada’nın Newfoundland ve Labrador eyaletinden alan bu harika dostumuz, tarihi boyunca bu ününü neden hakettiğini defalarca kanıtladı tabii ki. Doğal afetlerde arama kurtarma çalışmalarına katılırken ya da görme engelli sahibine rehberlik yaparken gerçekten de insanın en yakın dostu oldu; fakat kaçakçılıkla veya uyuşturucuyla mücadele ederken,  ya da bomba imha alanında çalışırken suçlularla başka hiçbir insanın başaramayacağı şekilde mücadele etti. Labrador karakteri ve yetenekleriyle gerçekten de dünyanın en popüler ırkı olmayı hakediyor. 

Labrador Retriever nasıl ortaya çıktı?

Labrador, Kanada’nın Newfoundland ve Labrador eyaletinin başkenti olan St. Johns şehrinin ismiyle anılan St. John’s Water Dog türünün akrabasıdır. Bu köpekler uzun süre ördek avında kullanılmıştır ve balıkçılara arkadaş olmuşlardır. Labrador şöhretin basamaklarını tırmanmaya 1800’lerin başında; İngiliz asilzadeler Kanada’ya yaptıkları ziyaretlerde onları farkettiğinde başlamıştır. Köpek sporlarına meraklı olan bu soylu insanlar İngiltere’ye ellerinde Labrador köpeklerinin en iyi örnekleriyle dönüyorlardı. İngilizler 19. Yüzyılın ikinci yarısında bu türü daha rafine bir hale getirdiler ve türün standartlarını belirlediler.
Bugün Labrador’un dünyadaki tüm fanatikleri tarafından bilinen fiziksel ve karakter özellikleri, aslında Labrador’un ilk ortaya çıkışındaki amacı anlatır. Kısa, yoğun ve hava koşullarına dayanıklı bir kürk olmazsa olmazdı çünkü sert geçen Kanada kışında uzun tüylü Retrieverlar sudan çıktıklarında kendilerini buz kaplı bir halde bulabilirlerdi. Bir Labrador atalarının anavatanında muhtemelen bir balıkçı teknesinde çalışırdı ve trole(balıkçılıkta kullanılan bir tür ağ) yakalanan balıkları tekneye getirmekle görevlendirilirdi. Bu yüzden, Retriever içgüdülerine ek olarak Kuzey Atlantik’in buzlu sularına uygun bir kürk yapısına ihtiyaç duyuyorlardı. Labradorun kalın kuyruğu da o yüzerken bir dümen görevi görüyor; sürekli ileri geri hareket ederek köpeğin yön değiştirmesine yardım ediyordu.

Labrador Retriever Fiziksel Özellikleri

  • Labradorların vücutları güçlü, dengeli, orta büyüklüktedir ve silüeti kareyi andırır.
  • Labrador Retrieverların ağırlıkları erkeklerde 27-36 kg, dişilerde ise 25-32 kg arasındadır.
  • Yükseklikleri erkeklerde 56-63 cm, dişilerde ise 53-60 cm arasında değişmektedir.
  • Bir Labradora bakıldığında en dikkat çekici özellikleri kısa, yoğun ve her türlü hava koşuluna dayanabilen kürkü, su samurununkine benzeyen kuyruğu, kusursuz biçimli bir kafa, güçlü bir çene ve zekayı ve nazik karakteri temsil eden dost canlısı gözlerdir. 
  • Kafa yapısı enli, gelişmiş fakat abartıdan uzaktır. 
  • Gözler orta büyüklükte, genellikle kahverengi ve ela renklerdedir. 
  • Kulaklar orta büyüklüktedir ve kafaya yakın bir şekilde aşağı doğru sarkıktır. 
  • Kendine özgü kuyruk yapısı başlangıçta kalındır, uca gidildikçe incelir ve tüylülük azalır, fakat güçlü kürk bütün kuyruğu kaplar.
  • Labradorların kürkleri kısa, yoğun tüylü ve her türlü hava koşuluna karşı dayanıklıdır. Kürkün dış katmanı kısa ve yoğun tüylüdür; ellediğinizde neredeyse kaba bir his verir. Kürkün alt katmanı ise yumuşaktır ve köpeği sudan, soğuktan ve toprak örtüsünden korur. 
  • Labradorlar sarı, siyah ve çikolata renginde olurlar. Sarı renk açık krem renginden tilki kızılına kadar bir yelpazeyi kapsar. Tüm vücut tek renktir.

Labrador Retriever Karakteri

Labrador sadıktır, zekidir, çalışmayı ve sahiplerini mutlu etmeyi çok sever; yani kısacası bir insanın bir köpekte arayabileceği bütün özelliklere sahiptir. Tüm yaştan çocuklara ve diğer hayvanlara gösterdikleri sabırla ünlüdürler. Labradorlar macerayı çok severler ve etraflarını keşfetmeye bayılırlar. Bu özelliğini yumuşak başlı doğası ve yemeğe olan sevgisiyle birleştirdiğinizde kolaylıkla yoldan sapabilecek bir köpek bulursunuz karşınızda. Burunlarına gelen ilgi çekici bir kokuyu ya da dost canlısı bir insanı takip ederken aniden ortadan kaybolan ve sahiplerinin yanından ayrılan Labrador sayısı azımsanmayacak seviyededir.
Labradorlar enerjisi çok yüksek köpeklerdir. Bu yüzden bu enerjinin yavruluk döneminden itibaren doğru bir yöne kanalize edilmesi çok önemlidir. Labradorlar için en iyi enerji harcama yöntemleri yüzme ve bir cismi atıp getirmesini istediğiniz oyunlardır. Labradorlar da tıpkı Golden Retrieverlar gibi yüzmeye bayılırlar, adeta doğuştan yüzücülerdir. Labradorlar yemek yemeyi çok severler, bu da onları obezite ya da kazara zehirlenme gibi bazı tehlikelere açık hale getirir. Özellikle yavruluk döneminde pil, metal para, mıknatıs gibi maddeleri ondan  kesinlikle uzak tutmalısınız.
Labradorlar uysal doğaları gereği koruma köpeği olmakta pek başarılı değillerdir. Ama iyi gözcü köpekler olabilirler, tehlikeli bir durum sezdiklerinde bunu herkesin farketmesini sağlarlar. Ayrıca kusursuz terapi köpekleri olup, yeterli egzersiz yaptırılırsa apartman hayatına uyum sağlayabilirler.

Labrador Retriever Bakımı

Labrador Retriever bakımı yapılırken bu tür köpekler aile kavramını çok sevdiklerinden sanki ailenin bir ferdiymiş gibi yaklaşılmalıdır. Bu köpekler yalnızlığı, yüksek sesi, kargaşayı sevmemektedirler. Yalnız kalmayı sevmedikleri gibi yalnız kalınca agresifleşmekte ve etrafa zarar vermektedirler. Bu ırk köpeklere otorite sağlamak ve söz dinletmek için nadiren de olsa ses yükseltilmelidir ancak bu durum sık gerçekleştiğinde köpek saldırganlaşacaktır. Bu köpekler genel olarak uysal olduğundan evdeki çocuklar ile iyi geçinecek aynı zamanda eve zarar vermeyecektir. Tüm iyi koşullar sağlandığı halde hala uysal değil ise bir veterinere götürülmelidir. Arkadaşları olması çok seven bir tür olması ile birlikte kolayca arkadaş edinebilmekte ve insanlarla da arkadaş olabilmektedir. Arkadaşlarının olması onu sakinleştirmek ve uysallaştıracaktır. Bu köpekler kısa tüylü ve çift kat deriye sahip olduğundan tüyleri en az haftada 1 kez fırçalanmalıdır. Bu periyot tüy dökme dönemlerinde daha kısa olabilir. Soğuğa dayanıklı bir köpek olduğundan soğukta duş almasında bir mahsur yoktur. Sık görülen sağlık problemleri arasında; kalça ve dirsek displazisi, mast hücreli tümörler ve göz bozuklukları görülmektedir. Bu problemler görüldüğünde bir veterinere götürülmeli ve gereken tedaviye süratle başlanmalıdır. Yapılacak tedavi içerisinde beslenme ve bakım gibi hususlar veteriner tavsiyeleri ile sürdürülmelidir. Aynı zamanda belirli periyotlar ile muayeneye götürülmeli ve aşıları yapılmalıdır. Her ne kadar uysal hayvanlar olsalar da sahiplerine gelen bir tehdit üzerine oldukça agresifleşebilirler. Agresifleşen köpek ırkından dolayı oldukça güçlü olduğundan her türlü zararı verme potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel sayesinde oldukça korkulan bir köpek olmayı başarabilmiştir.

Labrador Retrieverlarda Görülebilecek Sağlık Sorunları

  • Patella luksasyonu (Diz kapağı çıkığı)
  • Östeokondrit dissekans (Diz kapağı hastalığı)
  • Kalça displazisi (Kalça çıkığı)
  • Distikiyaz sendromu (Göz kirpiği hastalığı)
  • Entropiyon (Göz kapağının içe dönmesi)
  • Kalp problemleri

Künye

Enerji Düzeyi:Yüksek
Egzersiz İhtiyacı:Yüksek
Oyunculuk:Çok Oyuncu
Sıcakkanlılık:Çok Yüksek
Başka Köpeklerle Geçinme:Yüksek
Başka Petlerle Geçinme:Çok Yüksek
Çocuklarla Anlaşma:Çok İyi
Yabancılara Davranış:Çok İyi
Koruyuculuk:Orta
Eğitilebilirlik Düzeyi:Çok Yüksek
Taranma İhtiyacı:Orta
Mizaç:Zeki, Nazik, Canayakın, Çevik, Kendine Güvenen, Sakin
Yaşam Süresi:10-14 Yıl
Kariyerine Başladığı Yerler:Newfoundland ve Labrador
Soğuğa Dayanıklılık:Yüksek
Sıcağa Dayanıklılık:Orta
Renkleri:Sarı, çikolata rengi, çoğunlukla siyah


Yazımızı bitirirken, köpeklerin ne yazık ki ülkemizde ne kadar çok terk edildiğini hatırlatalım. Eğer bir evlat edinmek istiyorsanız Türkiye’nin her köşesindeki barınaklarda binlerce köpeğin yuva beklediğini ve satın almak yerine barınaklarda yuva bekleyen köpeklerden birini evlat edinmenizi rica ediyoruz.


İLERİ
« Prev Post
Önceki
Next Post »