Sibirya Kurdu


ÖN BİLGİ

Sibirya kurdu, bilinen diğer ismiyle Husky köpekler etkileyici göz renkleriyle dünyada en çok tercih edilen köpekler arasında yer alır. Vahşi görüntülerinin ardında uysal bir yapıya sahiptir sibirya kurtları. Bazı türlerinde cam mavisi gözler, etkileyici olan gözlerinin havasını arttırmaktadır. Sibirya kurtlarında kahverengi ve düz mavi gözlere sahip olanları da bulunmaktadır.

Sibirya Kurdu nasıl ortaya çıktı?

Sibirya kurtları asıl olarak Rusya, Rusya’nın kutuplara yakın olan bölgelerinde ve Sibirya’da yaşamını sürdüren, bu bölgelerde ortaya bir köpek türüdür. Yıllar içerisinde aynı iklim şartlarına sahip Alaska Eyaleti’ne getirilerek bu bölgede de üremesi sağlanmıştır. Sibirya’nın Chukchi bölgesinde, bu coğrafyaya has Ren Geyikleri’nin güdülmesinde ve kızakların çekilmesinde kullanılır. Dayanıklılık seviyelerinin oldukça yüksek olması sayesinde, iş yükünün ağır olmasına aldırış etmeden çalışan sağlam bünyeli köpeklerdir. 1925’li yıllarda insan ırkının hayatını ciddi anlamda tehdit eden difteri salgınına karşı olağanüstü çaba sarfetmişlerdir. İlaçların hastalara ulaştırılması için kızakları çekerek insanlara yardımcı olmuş, hatta hastalık bulanan en ücra köşeler kadar ilaçları taşımışlardır. Bu durum onların uluslararası bir üne kavuşmalarında önemli bir rol oynamışlardır.

Sibirya Kurdu Fiziksel Özellikleri

  • Sibirya Kurdu olarak tanımlanan bu güzel köpeklerin vücut yapısı uzun gözükür ve orta boy köpeklerden biraz daha uzundur. Ancak orta boy köpek kategorisinde yer alırlar. Vücut yapıları çok iri değildir. Uzun, dikdörtgen ve orta yapılı kabul edilirler.
  • Sibirya kurtlarının ağırlıkları erkeklerde 20-27 kg, dişilerde ise 16-23 kg arasındadır.
  • Yükseklikleri erkeklerde 54-60 cm, dişilerde ise 50-56 cm arasında değişmektedir.
  • Baş yapıları Alman kurtlarına benzer. Vücuda orantılı bir büyüklüktedir.
  • Burunları kurtların genelinde olduğu gibi sivri, gözleri badem şeklinde ve oldukça güzeldir. 
  • Kahve ya da mavi göz rengine sahiptirler.
  • Üçgen şeklindeki kulakları da orta büyüklüktedir. 
  • Kürkleri çift katmanlı, tüylerinin boyu orta uzunluktadır. Oldukça yoğun olan tüyler yumuşak ve pürüzsüzdür. Tüy dökme zamanında üst katmandaki uzunlar dökülür. 
  • Vücut renkleri siyah, beyaz, gri ve kahve olmak üzere birçok renkte olabilir.

Sibirya Kurdu Karakteri

Sibirya kurtları vahşi görüntüsü bir kenara bırakıldığında kibar ve iyi huylu köpeklerdir. Husky’ler (Sibirya Kurtları) başka köpekler, başka hayvanlar ve kendi türleriyle geçinmede de ılımlı, karakter olarak uysal ve zekidir. Sosyal olmalarının yanı sıra zaman zaman inatçı olabilirler. Çocuklarla dost olan bu köpekler, verilen komutları algılıyor dahi olsa, kendi açılarından uygun bulmadıkları komutları uygulamama eğilimi göstermektedir. İnsanlarla iyi geçinmek isterler bundan dolayı koruma köpeği ya da bekçi köpeği olamazlar. Sibirya kurtları yavruluk döneminden itibaren sabır dolu ve tutarlı eğitimler verildiğinde, ileriki dönemlerde verilen komutlara karşılık almak da bir o kadar daha fazla olacaktır.

Husky köpekler (Sibirya Kurtları) ulumayı severler fakat fazla havlayan türden köpekler değildirler. Havanın soğuk olduğu zamanlar enerji seviyeleri yüksek, egzersiz ihtiyaçları fazladır. Ancak hava ısındığında bu özelliklerini kısmen kaybetmektedir. Sibirya kurtları yalnız kalmaktan hoşlanmazlar, başıboş şekilde dolaşmaya eğilimli olduklarından kalabalık ortamlarda yalnız bırakılmamalıdır.
"Eğer bir Sibirya Kurdunuz varsa ona devamlı yorucu görevler verin aksi durumlarda bu köpekler işsiz boş kaldıkları zaman sağa sola zarar verirler."
Doğaları gereği liderlik düşkünü olan bu ırka karşı her zaman liderin siz olduğunu hatırlatın yoksa köpeğinizle evin içinde taht savaşları oynayabilirsiniz.
Kızak köpekleri olmaları ve yoğun kurt iç güdüleri yüzünden alfa lider arayacak olan köpeğinize alfa bir sahip olarak onu mutlu edin eğer bunu başarırsanız ilişkiniz sahip, köpek ilişkisinden baba oğul gibi özel aile ilişkisine döner.

Özellikleri

  • Atletik yapılı ve güçlüdür.
  • Bağımsız ve zor bir köpektir. İyi eğitim verilmelidir. İlk köpeğiniz olacaksa bir profesyonelden yardım almalısınız.
  • Apartman hayatına kolay adapte edilemez.
  • Yalnız kalmayı sevmeyen bir cinstir.
  • Soğuk havaya karşı dayanıklıdır.
  • Aşırı sıcak olmadığı sürece sıcak havaya da toleransı vardır.
  • Aile, çocuk, diğer köpekler ve canlılara karşı sıcak kanlıdır.
  • Havlama ve uluma eğilimi yüksektir.
  • Gezmeyi sever.
  • Enerji seviyesi yüksektir.
  • Oyun oynamayı sever.
  • Egzersiz ihtiyacı fazladır.
  • Bu orta boy ve çalışkan köpek, güçlü ve atletik bir yapıya sahiptir. İlk olarak kızak köpekleri olarak yetiştirilmişlerdir. Kızak kullanılan yerlerde hala bu amaçla kullanılırlar. Huskyler dünyanın en zeki köpekleri olmasa da akıllıdırlar. Şefkatli, sakin köpeklerdir. Sibirya kurtlarının saldırgan olduklarına dair bir görüş yoktur. Çocuklar ile çok iyi anlaşırlar. Sahibini memnun etmek için özen gösteren bir köpek değildir. İlk kez köpek bakacak insanlar için zor bir cinstir. Genelde çevrede gezinmeyi severler. Fırsat buldukları anda evden uzaklaşırlar. Fakat Husky yani sibirya kurtları doğru şekilde eğitilirse harika aile arkadaşı olur.

Sibirya Kurdu Bakımı

Yaşamları genel olarak bakılınca 14 sene ortalamaya sahiptir. Büyük oranda sağlıklıdır ancak yaşlanınca kanser gibi hastalıklara yakalanabilirler. Göz problemleri konusunda sık sık kontrol edilmesi gerekir ayrıca obur bir ırk olduğu için dengeli beslenmelidir.
Veteriner kontrolünde uygun bir diyet uygulanırsa sağlıklı bir yaşam sürebilir, balık yağı çok önemlidir. Bir tarak ile taranması tüylerinin daha parlak olmasını sağlar.
Sibirya Kurdu ırkından köpekler sıcak ortamlardan hiç hoşlanmaz.
Bedenleri soğuk havalar için yaratılmış özelliklere sahip olduğundan sıcak ortamlar sağlıklarını da olumsuz olarak etkileyecektir.
Sibirya Kurdu sahipleri soğuk havalarda köpeklerinin dışarıda olmasından mutlu olmadıklarını söylerler ancak bu ırk köpekler -60 dereceye kadar dayanıklıdırlar. Diğer ırk köpekler gibi gereksiz ve aşırı havlama özelliğine sahip değildir. Sadece gerekli durumlarda uluyabilirler.

Sibirya Kurtlarında Görülebilecek Sağlık Sorunları

  • Kalça displazisi (Kalça çıkığı)
  • Kornea distrofisi (Göz hastalıkları)
  • Progresif retinal Atrofi (Göz hastalıkları)
  • Hipotiroidizm (Tiroid hormonları hastalıkları)

Künye

Enerji Düzeyi:Orta
Egzersiz İhtiyacı:Yüksek
Oyunculuk:Yüksek
Sıcakkanlılık:Yüksek
Başka Köpeklerle Geçinme:Orta
Başka Petlerle Geçinme:Orta
Çocuklarla Anlaşma:Orta
Yabancılara Davranış:Çok İyi
Koruyuculuk:Düşük
Eğitilebilirlik Düzeyi:Düşük
Taranma İhtiyacı:Orta
Mizaç:Zeki, Canayakın, Dost Canlısı, Nazik, Atik(Çabuk hareket etme)
Yaşam Süresi:12-15 Yıl
Kariyerine Başladığı Yerler:Sibirya
Soğuğa Dayanıklılık:Çok Yüksek
Sıcağa Dayanıklılık:Düşük
Renkleri:Siyahtan sade beyaza kadar değişen renkler



Yazımızı bitirirken, köpeklerin ne yazık ki ülkemizde ne kadar çok terk edildiğini hatırlatalım. Eğer bir evlat edinmek istiyorsanız Türkiye’nin her köşesindeki barınaklarda binlerce köpeğin yuva beklediğini ve satın almak yerine barınaklarda yuva bekleyen köpeklerden birini evlat edinmenizi rica ediyoruz.



İLERİ
« Prev Post
Önceki
Next Post »